Založ si blog

K úvahe Ministerstva hospodárstva o hospodárskej politike vlády

Dnešné Hospodárske noviny priniesli článok „Aká bude hospodárska politika slovenskej vlády„.  V načrtnutom pláne hospodárskej politiky vlády sa to všetko točí okolo zlepšovania podmienok pre podnikateľov a dokonca hlavným cieľom tejto politiky nemá byť zlepšovanie uspokojovania potrieb občanov a zvyšovanie ich životnej úrovne, ale hlavným cieľom hospodárskej politiky vlády má byť zlepšenie konkurencieschopnosti ekonomiky. Odhliadnuc od toho, že problém zvyšovania konkurencieschopnosti ekonomiky je v prvom rade vecou podnikateľov a nie vlády, tak fakt, že si práve tento cieľ vláda kladie ako hlavný cieľ hospodárskej politiky, neveští pre široké masy pracujúcich nič dobré. Vláda totiž môže napomáhať zvyšovaniu konkurencieschopnosti ekonomiky buď aktívne, t.j prostredníctvom investícii do ekonomiky alebo pasívne, t.j. odpúšťaním daní a poplatkov podnikateľom. S ohľadom na to, že naša vláda žiadne významné investičné prostriedky nemá, a po prekonaní koronavírusu mať ani nebude, tak sa vydáva cestou znižovania a odpúšťania poplatkov podnikateľom.  Zlepšiť konkurenčné prostredie sa vláda bude snažiť napríklad cestou kontroly „poplatkového zaťaženia podnikania“, ktoré za posledné roky mimoriadne vzrástlo, čo prevedené do reči „bežného smrteľníka“ bude nesporne znamenať zníženie daní a poplatkov podnikateľov, čo bude následne znamenať menšie príjmy do štátneho rozpočtu, vyššie zisky pre podnikateľov a vyššie dane a ceny pre ostatných a to práve v čase, kedy naša zadĺženosť poletí hore. „Ocenenie“ si iste zaslúži aj odhodlanie vlády zamerané na „odstránenie existujúcich legislatívnych a regulačných bariér v oblasti dodávky elektriny, plynu a tepla“ čo opäť znamená len podporu nehateného zvyšovania ziskov pre podnikateľov a zaťaženie peňaženky občanov. Je zaujímavé, že v načrtnutom pláne niet ani zmienky o potrebe rozvoja nášho poľnohospodárstva, ktoré je hlboko pod hranicou bezpečnosti. Zdá sa, že ministerstvo hospodárstva nemá asi nič spoločné s ministerstvom poľnohospodárstva alebo povedané inak, naše poľnohospodárstvo nie je súčasťou nášho hospodárstva. To, že v materiály niet ani zmienka o zvyšovaní životnej úrovne nášho obyvateľstva je však plne pochopiteľné, lebo zámery vlády tento cieľ nie len že nesledujú, ale skôr naopak, ňou prijaté opatrenia zamerané na zlepšenie podnikania sú v protiklade k zlepšovaniu a zvyšovaniu životnej úrovne občanov. V tejto oblasti platí veľmi stará zásada, ktorú formuloval už A. Smith a to, že zvyšovanie bohatstva na strane podnikateľov nutne vedie k znižovaniu bohatstva na strane pracujúcich. Podľa jeho vtedajších odhadov na jedného boháča pripadá nutne asi 500 chudákov.

V. I. Lenin a pád socializmu

29.01.2024

V nedeľu, 21. januára 1924 si komunisti pripomenuli 100. výročie úmrtia najvýznamnejšieho revolucionára 20. storočia, V. I. Lenina. Ako vodca prvej úspešnej proletárskej revolúcie sa zapísal nezmazateľne nie len do dejín proletárskeho revolučného hnutia, ale aj do svetovej histórie. Žiaľ, úspech proletárskej revolúcie neprešiel testom histórie a v roku 1991, spolu [...]

O suverenite štátu

31.07.2023

Jednou z tém predvolebného boja, ktorú zdôrazňujú najmä opozičné politické strany je téma suverenity Slovenska. Skôr ako sa na daný problém pozrieme v jeho konkrétnej podobe, je dobré si pripomenúť, že keď hovoríme o suverenite Slovenska, tak máme na mysli predovšetkým suverenitu Slovenskej republiky, t.j. suverenitu štátu. Štát vo svojej podstate zjednocuje [...]

K 108. výročiu narodenia Gustáva Husáka

12.01.2021

Gustáv Husák patrí nesporne k jedným z najvýznamnejších slovenských politikov 20. storočia. Jeho politické pôsobenie je možné hodnotiť z rôznych aspektov. Ja by som ale rád obrátil pozornosť predovšetkým k jeho pôsobeniu po roku 1969, kedy sa stal na dlhých 18 rokov najprv prvým a neskôr generálnym tajomníkom strany, ktorá mala podľa vtedajšej ústavy [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Vladimír Manda

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 38809x
Priemerná čítanosť článkov: 3881x

Autor blogu

Kategórie